Anasayfa » Müzik Dersleri » Akor Nedir? – 1
Akor Nedir? - 1
Akor Nedir? - 1

Akor Nedir? – 1

Gitar çalıyorsanız mutlaka karşılaşıyorsunuzdur, Dm, C, F#m, Am vs. Bunlar ve benzerleri akorları tanımlayan harflerdir ve akor şifresi olarak adlandırılırlar. Peki akor ne demek? Aynı anda tınlayan 2, 3 veya daha fazla sese akor adını veriyoruz. İkiden sonra niye üçü de yazdım? Çünkü akor bazı kaynaklarda en az 2 ses olarak, bazı kaynaklarda ise en az 3 ses olarak tanımlanmakta. Bizi şu anda ilgilendiren ise en az 3 sesten oluşan , triad veya üç beş akoru olarak adlandırdıklarımız.

Akorlar çok sesli müziğin veya çok sesli batı müziğinin temelini oluştururlar. 15. yüzyıldan önce çok seslilik 2 sesle, beşli aralıklarla ve bunların çevrimleri olan dörtlü aralıklarla sağlanırken (dörtlü, beşli aralık ne demek diyorsanız, aralıklarla ilgili daha önceki yazılarımı okuyunuz) 15. yüzyıldan sonra bu 2 sese bir üçüncü ses daha eklenerek üç beş akoru (triad) oluşturulmuştur.

Bir triad oluşturmak için öncelikle bir diziye (gam) ihtiyacımız var. Kalın sesten ince sese veya tam tersi olacak şekilde belli bir düzende sıralanan seslere dizi adını veriyoruz. Örneğin; okullarda müzik derslerinde öğrendiğimiz Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do sesleri Do majör dizisini oluştururlar. “Off bir de majör çıktı başımıza” dediğinizi duyar gibiyim. Tonal çok sesli batı müziğinde iki tonalite vardır, majör tonalite ve minör tonalite. Tonalite konusuna başka bir yazıda değineceğiz. Şimdi aşağıdaki do majör dizisini inceleyelim.

 

Do Majör Dizi

Yukarıda gördüğünüz rakamları derece olarak adlandırıyoruz. Görüldüğü üzere dizimiz sekiz sesten oluşuyor yani sekiz derecemiz var. Bir triad oluşturmak içinse bize bu dizinin 1, 3 ve 5. dereceleri gerekiyor.

do-major-dizi-akor

Yukarıda görülen notaları üst üste yazdığımızda bir triad yani üç beş akoru elde etmiş oluruz. Örneğimizde oluşturduğumuz akorun ismi ise Do majör yani C akoru. Dolayısı ile gitarınızda C akoru çaldığınızda aslında Do, Mi ve Sol seslerini aynı anda çalmış oluyorsunuz.

Do Majör Akoru

Do Majör Akoru

 

Gitarda akorlarla biraz uğraşıyorsanız 1. pozisyonda C akoru çalarken 5 ses çaldığımızı biliyorsunuzdur. Aslında bu 5 ses yine Do, Mi ve Sol notalarından oluşuyor fakat Bas Do ve Tiz Do, 4. teldeki Mi ve Tiz Mi aynı anda çalınıyor, bunlara bir de Sol notasını eklediğimizde sayı beşe çıkmış oluyor.

Do Majör Akoru

Gitarda Do Majör Akoru

 

Bu yazıda akor konusuna giriş yapmış olduk. 2. bölüm için buraya tıklayın

 

Hakkında Musa Çetiner

Uzun zamandır gitar dersi veriyorum, edindiğim tecrübeleri hazırladığım kitaplar ve buradaki yazılarımla paylaşıyorum. Umarım müzik ve gitarla ilgilenen herkes için faydalı olur.

Bir Yorum Yazın - Facebook - Twitter - Google Plus

x

Check Also

Modlar

Modlar; isimlerini eski Yunan medeniyetlerinden alan, *diyatonik yapıdaki müzik dizileridir. *Diyatonik: Tam ve yarım aralıklarla ...

%d blogcu bunu beğendi: