Aralıklar – 2

Tam ve Yarım Aralık Nedir - Majör Minör Artık Eksik Aralıklar

Aralıklar konulu bir önceki yazımızda Do notasından diğer Do notasına kadarki bir oktavlık alanda, naturel sesleri yani piyanodaki beyaz tuşları kullanarak aralıkları isimlendirmiştik. Şimdi de işin içine siyah tuşları katalım aralıkları çeşitlendirelim. Bu yazının ilk bölümü için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz

İkili, üçlü, altılı ve yedili aralıklar isimlendirilirken “büyük” ve “küçük” kelimeleri, dörtlü ve beşli aralıklar isimlendirilirken “tam” “artık” ve “eksik kelimelerinden yararlanırız. Örneğin; tam beşli, büyük üçlü gibi. Türkçede böyle isimlendiriyoruz ya da her ülke kendi lisanına göre isimlendiriyor ama aralıklar için tüm dünyada ortak kullanılan bazı kelimeler var. Onları da bilmek durumundayız.

Büyük: Majör
Küçük: Minör
Tam: Perfect
Eksik: Diminished (dim)
Artık: Augmented (aug)

Yani büyük üçlü yerine majör üçlü de diyebiliriz, aklınızda bulunsun.

Piyano tuşlarından yararlanarak aralıkları isimlendirmeye devam edelim.

Eğer piyanoda iki komşu ses arasında başka bir ses (tuş) varsa onu tam aralık olarak adlandırırız, başka bir ses yoksa yarım aralık olarak adlandırırız.

Aşağıdaki görüntüye baktığımızda Do ve Re sesleri arasında siyah tuş yani başka bir ses görüyoruz, o zaman Do ve Re sesleri tam aralık oluştururlar. Mi ve Fa seslerine baktığımızda ise başka bir ses olmadığını görüyoruz, bu yüzden Mi ve Fa sesleri yarım aralık oluştururlar.

Aralıklar

Tam aralık: Büyük ikili. Yarım aralık: Küçük ikili” olarak adlandırılır. Bu durumda Do ve Re büyük ikili, Mi ve Fa ise küçük ikili olurlar. O zaman Do notasıyla ondan hemen sonra gelen siyah tuş yani Re bemol notası yarım aralık oluştururlar çünkü arada başka ses yok. Yani Do ve Reb küçük ikili aralığıdır.

Küçük İkili

Piyano üzerinde gördüğümüz bu aralıklar nota olarak aşağıdaki gibi yazılırlar

Tam Aralık - Yarım Aralık

Aralıklarla ilgili bir sonraki dersimizde üçlü ve daha büyük aralıkları da işin içine katıp konuyu biraz daha genişleteceğiz.

Konuyu özellikle parçalara bölüp anlatıyorum, uzun bir yazıyı okumak çok sıkıcı olabilir. Parça parça daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum.

Görüşmek Üzere

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.