Gitar Çalmayı Öğrenmek

Gitar Çalmayı Öğrenirken Yaşanan Zorluklar Nedir? Hemen Pes Etmeyin!

Gitar Çalmayı Öğrenmek ve Karşılaşılan Sorunlar

Gitar tüm dünyada en çok çalınan çalgıların arasında yer alıyor. Etrafınıza biraz dikkatli baktığınızda elinde gitarıyla dolaşan ne kadar çok insan olduğunu siz de farkedeceksiniz. Gitarın bu kadar popüler olması aynı zamanda çok kolay, hiç uğraşmadan çalınabileceği algısını da beraberinde getiriyor. Bence bu önemli bir sorun. Çünkü bir çok insan gitar çalmaktan ve öğrenmekten bu yanlış algı yüzünden, daha yolun çok başlarındayken vazgeçiyor. Bu vazgeçişlerin nedenlerine biraz değinelim ve çözüm bulmaya çalışalım.

1. Gitarın biraz sert bir çalgı oluşu.

Gitarın perdelerine basmak ve düzgün ses çıkartmak biraz sorun olabiliyor. Öğrenciler genelde parmak uçlarının acıdığından ya da bileklerinin ağrıdığından yakınırlar haklı olarak. Bu durum geçicidir ama öğrenciler bir türlü bunu anlamak istemez. Sabırlı ve verimli bir çalışma sonrasında parmaklarınız ve bileğiniz bu duruma alışacaktır. Hemen pes etmeyin.

2. Gitarı tanımamak

Öğrenciler gitar çalmak ister fakat çoğu ne ile karşılaşacağından habersiz olarak derslere başlarlar. Bu yüzden iyi bir yönlendirme olmayınca gitardan sıkılırlar ve bırakırlar.
Gitar çok geniş kullanım alanı olan, tek sesli ve çok sesli olarak kullanabileceğiniz bir çalgı. Basitçe örneklendirmek gerekirse; melodi çalarsanız tek sesli, akor çalarsanız çok sesli çalmış olursunuz. Melodi ve akor; ikisi de önemli. İkisini de düzgün yapmaya çalışmalısınız. Sadece akor ya da sadece melodi çalarsanız bir şeyler eksik kalacaktır ama bu size kalmış bir şey. Sonuçta gitarı en önce kendimiz için çalıyoruz, çalarken mutlu oluyorsanız her şey yolundadır bana kalırsa. İlerledikçe mutlaka yeni teknikler öğrenmek isteyeceksiniz. Gitarla başka neler çalınabileceğini merak ediyorsanız yukarıdaki arama çubuğuna “klasik gitar” ve “akustik gitar” yazın, bulduğunuz yazılarda bazı videolar göreceksiniz, size fikir verecektir.

Gitar Çalanların Öğrenmesi Gereken 40 Akor

3. Çevre

Yaşanılan çevre de vazgeçişlerde önemli bir etken. Çocuğunu kursa yollayan ama ses çıkarıyor diye evde gitar çaldırmayan aileler biliyorum. Çocuğuna gitar dersi aldıran ama 2-3 ders sonra “bizim çocuk yeteneksiz, yapamıyor” deyip devam ettirmeyen veliler tanıyorum. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim ama oluyor işte. Arkadaş çevresi de önemli. Sizden daha iyi gitar çalan, moralinizi sürekli bozmaya çalışan tanıdıklarınız olacaktır ya da olmuştur. Onlara kulaklarınızı tıkayın, doğru bildiğinizi yapın. “Hiç çalışmıyorum ama süper çalıyorum” türünden davranışlarına inanmayın.

 4. Kendiniz

Hemen pes etmeyin. 1-2 ay kursa gidip bırakmayın. Kendi başınıza gitar çalışmanız çok önemli, derste öğrendiklerinizi mutlaka tekrar etmelisiniz. Ne yapacağınızı anlamakla onu yapmak farklı şeyler, “anladım nasıl olsa, bir ara yaparım” diye düşünmeyin. Ne yapacağınızı anlamış olabilirsiniz ama anladığınız şeyi parmaklarınıza yaptırmak biraz zaman alır :) Hepimiz farklı kafa yapılarına ve fiziksel özelliklere sahibiz, bazen farklı yöntemlerle, farklı sürelerde öğreniyoruz. O yüzden başkalarıyla kendinizi kıyaslamayın. En önemlisi gitarı önce kendiniz için çalın.

Neler düşünüyorsunuz? Sormak istediğiniz şeylervar mı? Yorumlarda belirtebilirsiniz

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.