Anasayfa » Genel » Gitar Hakkında

Gitar Hakkında

Merhaba. Bu yazımda; biraz gitardan bahsetmek istedim.

Gitar bana göre dünya üzerinde en çok kullanılan müzik aletlerinin başında geliyor. Bunda gitarın kendi içinde de türlere ayrılmış olmasının büyük payı var. Temelde Klasik gitar, akustik gitar ve elektro gitar (elektrik gitar) olarak 3 ana türe ayırabiliriz. Bu başlıkların arasına bas gitarı neden koymadığım aklınıza takılabilir. Bas gitar, adında gitar kelimesi geçmesine rağmen aslında apayrı bir müzik aleti, bu durumu başka bir yazının konusu yapabilirim umarım 🙂

Yukarıda 3 türe  ayırdık ama hepsinde de akort sistemi aynı, yani alt telden üst tele doğru Mİ-Sİ-SOL-RE-LA-Mİ (E-B-G-D-A-E) şeklinde akort ediyoruz. Dolayısıyla notalar 3 gitar türünde de aynı şekilde sıralanıyor. Gitarı, çalacağımız şarkıya ya da müzik türüne göre farklı şekillerde de akort edebiliriz aklınızda bulunsun.

Peki bu gitarları birbirinden ayıran en önemli özellik nedir? Görünüşleri mi? Evet ama en önemlisi bu değil. Bu gitarları birbirinden ayıran en önemli özellikleri tınıları. Tınıyı ses rengi olarak tanımlayabiliriz. Tını farkını yaratan en önemli etken ise gitarın telleri.

Gitar Teli

Klasik gitarın alt 3 teli plastik (naylon) üst 3 teli ise ipek üzerine sarılmış metalden yapılır. Bu sebeple klasik gitarın yumuşak bir tınısı vardır. Akustik ve elektro gitarın telleri ise çelik ve benzeri malzemelerden imal edilir, haliyle bu gitarlar daha metalik, keskin ve sert tınılara sahiptir.

Klasik gitar daha çok klasik ve flamenko müzikte kullanılırken, akustik ve elektro gitar ise blues, rock ve benzeri müzik türlerinde kullanılırlar. Sanatın doğası gereği, klasik gitarla blues çalınmaz ya da akustik gitarla klasik müzik yapılmaz diye bir kural koyamayız.

Klasik gitar çoğunlukla parmakla çalınırken, akustik ve elektro gitar ise penayla çalınır. En azından alışılagelen kullanım şekli böyle. Bunda da bir kural koyamayız çünkü tersi olacak şekilde çalan gitaristler ve tersi olacak şekilde çalınması gereken müzik türleri var.

Elektro Gitar

Klasik ve akustik gitarda sesleri doğal yoldan elde edebilirken, elektro gitarda amplifikatör (amfi) kullanmamız gerekir. Elektro gitarın gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde ses amfiye iletilir, amfiden hoparlöre iletilir ve sese dönüşür. Elektro gitarın bu  özelliği ona çok geniş bir kullanım alanı kazandırır. Elektro gitara çeşitli efektler bağlayarak çok geniş bir ton yelpazesi elde edebiliriz. Aslında diğer gitar türlerinde de teknolojinin nimetlerinden  faydalanıp geniş bir ton yelpazesi elde edebiliriz fakat elektro gitarın nispeten yumuşak telleri ve ince sap yapısı ona çok büyük bir avantaj sağlar.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere

Merhaba. Bu yazımda; biraz gitardan bahsetmek istedim. Gitar bana göre dünya üzerinde en çok kullanılan müzik aletlerinin başında geliyor. Bunda gitarın kendi içinde de türlere ayrılmış olmasının büyük payı var. Temelde Klasik gitar, akustik gitar ve elektro gitar (elektrik gitar) olarak 3 ana türe ayırabiliriz. Bu başlıkların arasına bas gitarı neden koymadığım aklınıza takılabilir. Bas gitar, adında gitar kelimesi geçmesine rağmen aslında apayrı bir müzik aleti, bu durumu başka bir yazının konusu yapabilirim umarım :) Yukarıda 3 türe  ayırdık ama hepsinde de akort sistemi aynı, yani alt telden üst tele doğru Mİ-Sİ-SOL-RE-LA-Mİ (E-B-G-D-A-E) şeklinde akort ediyoruz. Dolayısıyla notalar 3 gitar türünde de aynı şekilde…

Genel Bakış

Özet : Bu anlatımı faydalı buldunuz mu? Yıldız vererek değerlendirin ve daha iyi yazılar yazmamızı sağlayın.

Kullanıcı Oylaması: 4.75 ( 3 oy)

Hakkında Musa Çetiner

Uzun zamandır gitar dersi veriyorum, edindiğim tecrübeleri hazırladığım kitaplar ve buradaki yazılarımla paylaşıyorum. Umarım müzik ve gitarla ilgilenen herkes için faydalı olur.

Bir Yorum Yazın - Facebook - Twitter - Google Plus

x

Check Also

Gitar İle Popüler Şarkılar Yeni Baskı

Gitar İle Popüler Şarkılar’ın yeni baskısı çıktı detaylı bilgi için tıklayın

%d blogcu bunu beğendi: