Gitar Satın Alma Rehberi

Gitar Nasıl Satın Alınır? Gitar Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gitar Satın Alma Rehberi

Bir müzik aletleri dükkanının vitrinine baktığınızda göreceğiniz ilk şey çoğunlukla gitar olacaktır. Vitrine dizilmiş ya da dükkanın içerisine asılmış, çoğu zaman göz alıcı renklerde çeşit çeşit gitar. İnsanın kafası karışıyor değil mi? Aralarından hangisini nasıl seçeceğinizi bilmiyorsanız eğer, kendinizi satıcının insafına bırakmanız gerekiyor. Bu yazıda gitar satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı temel şeyleri yazacağım, mutlaka faydalanınız.

Edit: Bu yazıyı yıllar önce yazmıştım fakat hala geçerliliğini koruyor :)

Bu Hataları Yapmayın

1. Önce ucuzunu alayım, kötü olsun önemli değil, bununla başlayalım, öğrenebilirsem/çocuğum becerirse daha iyisini alırım diye düşünmeyin. Kalitesiz gitardan kalitesiz sesler elde edersiniz, yapamadığınızı düşünüp gitardan soğursunuz. Gitara başlayan bir çok insan bu sebeple gitar çalmayı bırakıyor. Aynı hataya düşmeyin.

2. Çocuğunuza gitar almayı düşünüyorsanız onun yaşına ve ölçülerine göre bir gitar alın. Aşağıda hatalı gitar boyutlarını görüyorsunuz. İlkinde gitar öğrenciye büyük, ikincisinde küçük gelmiş.

Hatalı Gitar Seçimi
Boya Uygun Gitar Seçimi

3. Marketlerden gitar almayın, evet yiyecek içecek satılan marketlerden bahsediyorum. Niyeyse bazı marketler gitar satmak gibi gereksiz bir iş yapıyorlar, özellikle ucuzluğuyla tanınan bir market yapıyor bunu. Çöpe atılması gereken gitarları 100-150 TL. civarında satıyorlar (son zamanlarda fiyatlar artmış olabilir). Kutusu, ambalajı sizi aldatmasın, sakın almayın.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bundan sonra anlatacaklarım daha çok kısıtlı bütçelerle gitar almak isteyenler için. Gitar fiyatları kalitesine ve markasına göre çok değişkenlik gösteriyor. Gitara ayırabileceğiniz parayı en fazla 150 TL. olarak kabul edelim. Bu fiyatlar civarında ya da daha ucuza alabileceğiniz gitarların çok büyük bir çoğunluğu Çin’den ithal ediliyor. Çin’de üretilen her gitar kötü olmuyor, büyük markalar da Çin’de üretim yapıyor ama onların kullandığı malzemeler ve işçilikleri olması gerektiği gibi.

Önce ucuz gitar alırken en çok neye dikkat etmeniz gerektiğini bir kaç madde halinde açıklayayım.

1. Sap Kısmı: Ucuz gitarların çoğunda bu kısımda hata oluyor. Genellikle dışa doğru bir bombe oluşuyor, bu da haliyle tellerin yüksekte kalmasına sebep oluyor ve perdelere basmak güçleşiyor. Perdelere basabilseniz bile yanlış sesler çıkıyor.

Sap Hataları

2. Perdeler: Perdelere bastığınızda cızlama tabir edilen bozuk seslerin çıkmaması gerekiyor. Gitarı elinize alın ve bütün perdeleri tek tek kontrol edin, bunu yapmaktan çekinmeyin bu sizin hakkınız. Satıcılar bazen ses çıkmayan perdeleri düzeltmek için perde demirlerini zımparalıyorlar, perde demiri düz bir görünüme geliyor. Ses düzeliyor belki ama sonuçta aldığınız gitar sorunlu. Perdelerde zımpara görürseniz mutlaka pazarlık yapın :)

3. Sap Atması: Gitarın gövdeyle birleştiği yere dikkat edin. Bazı ucuz gitarlarda burası ayrılmış oluyor. Bu ayrılma bazen ilk bakışta anlaşılmaz, iyi incelemeniz gerekli. Sap atınca öne doğru geliyor ve gitar çalınamıyor zaten gitar olmaktan da çıkmış oluyor :)

Sap Atması

4. Alt Eşik: Gitarın alt eşiğine dikkat edin, bazen burası ayrılmış oluyor. Bu sorun da çalınabilirliği etkiliyor.

Hatalı Alt Eşik

Genel Bakış

Çin malı gitar derken Çin’de üretilen ve markaları da oraya ait olan gitarlardan bahsediyoruz. Marka ismi vermek isterdim ama marka farklı olsa da gitarlar aynı fabrikadan çıkmış gibi duruyor o yüzden vermiyorum. Genelde ucuz fiyatlara sahipler ve kalitede ona göre oluyor (bu markaların bazı modelleri şaşırtıcı derecede iyi olabiliyor bu arada). Ama yukarıda bahsettiğimiz sorunların  hiç bir gitarda olmaması gerekiyor. Ucuz olması asgari gerekliliğin olmaması anlamına gelmiyor. Sorunlu gitarlara dünya çapındaki markalarda da rastlanır ama çok az düzeyde. Çin malı gitarlarda ise bu sorunlara çok rastlanıyor.

Satanlar niye bunları satıyor diye düşünebilirsiniz. Çünkü bu gitarlar Çin’den gemilerle buradaki toptancılara geliyor. Toptancılar gitarları tek tek kontrol edemiyor, çok fazla sayıda ve 6’lı paketler halinde geliyor. Toptancı müzik dükkanına peşin olarak satıyor, müzik dükkanı parayı veriyor ama gitarı kontrol etme lüksü yok. Paketler müzik dükkanına geldiğinde satıcı paketleri açıyor, ne çıkarsa bahtına. Gitar sorunlu olsa da olmasa da bir şekilde onu satmak zorunda. Yani sistem Çin’deki fabrikadan buradaki müzik dükkanına kadar “ne çıkarsa bahtına” şeklinde çalışıyor. Kalite kontrol yok sizin anlayacağınız.

Gitarınızı yukarıda yazdığım maddelere dikkat ederek alın ve en önemlisi pazarlık yapın :)

Yorumlarda görüşlerinizi belirtin. Aklınıza gelen soruları sorun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.