Anasayfa » Genel » Gitar Sözlüğü

Gitar Sözlüğü

İlk aklıma gelenleri yazdım, zamanla  yenilerini ekleyeceğim. Gitarı ilgilendiren müzik terimleri de listede yer alacak. Siz de merak ettiğiniz kelimeleri bana iletin, uygun olanları listeye ekleyelim. Açık Akort (open tuning): Gitarın tellerini, boş olarak çalındığında bir akor oluşturacak şekilde akortlamak. Örneğin; open G yani gitarı sol majör akoruna ayarlamak. Akor: 2 ya da daha fazla sesin aynı anda uyumlu bir şekilde tınlaması Akort: Gitarın tellerini doğru seslere ayarlamak. Akort Burgusu: Gitarın; telleri gevşetip sıkmaya yarayan  parçası Alternate Picking: Sıralı penalama. Telin üstten ve alttan olacak şekilde sırayla çalınması Apoyando: Destekli çalış. Teli çaldıktan…

Genel Bakış

Özet : Bu kaynağı faydalı buldunuz mu? Yıldız vererek değerlendirin.

Kullanıcı Oylaması: 3.93 ( 12 oy)

İlk aklıma gelenleri yazdım, zamanla  yenilerini ekleyeceğim. Gitarı ilgilendiren müzik terimleri de listede yer alacak. Siz de merak ettiğiniz kelimeleri bana iletin, uygun olanları listeye ekleyelim.

Açık Akort (open tuning): Gitarın tellerini, boş olarak çalındığında bir akor oluşturacak şekilde akortlamak. Örneğin; open G yani gitarı sol majör akoruna ayarlamak.

Akor: 2 ya da daha fazla sesin aynı anda uyumlu bir şekilde tınlaması

Akort: Gitarın tellerini doğru seslere ayarlamak.

Akort Burgusu: Gitarın; telleri gevşetip sıkmaya yarayan  parçası

Akort Burgusu

Akort Burgusu

Alternate Picking: Sıralı penalama. Telin üstten ve alttan olacak şekilde sırayla çalınması

Apoyando: Destekli çalış. Teli çaldıktan sonra parmağın bir üst tele yaslanması durumu. Apoyando tekniğiyle güçlü sesler elde edebiliriz.

Arpej: Akoru oluşturan seslerin sırayla çalınması

Bare: Tek parmakla 2 ve daha fazla tele aynı anda basmak.

Drop D: Gitarın en üst telini (E=Mi teli) Re sesine (D) akortlamak.

Fingerstyle: Gitarın pena yerine parmaklarla çalınması tekniği.

Hammer On: Kalın sesten ince sese doğru bağlı yani legato çalmak.

Hybrid picking: Gitarı pena ve parmak kullanarak çalmak. Örneğin; pena ile bas telleri, parmaklarla alt telleri çalarak arpej yapmak.

Kapo: Gitarın sap kısmına takılan, tellere basan kısmı genellikle plastikten yapılan, yaylı ve vidali çeşitleri bulunan araç.

Gitar Kaposu

Gitar Kaposu

Legato: Bağlı çalış. Tek pena / parmak hareketiyle 2  ya da fazla ses çalınması.

Luthier: Gitar/çalgı  yapan ve tamir eden kişi

Manyetik: Elektro gitarda tellerin titreşimini sese dönüştüren araç.

Gitar Manyetik

Gitar Manyetik

P i m a: Parmakların İspanyolca isimlerinin baş harfleri

p: pulgar (baş parmak)
i: indice (işaret parmağı)
m: medio (orta parmak)
a: anular (yüzük parmağı)

Pena: Gitar ve benzeri çalgılarda kullanılan, çoğu zaman plastikten ve üçgene benzer bir şekilde üretilen araç.

Pena

Pena

Pick: Pena

Picking: Penalama

Pull Off: İnce sesten kalın sese doğru legato çalmak.

Riff: Motif. Şarkıların sürekli ya da belli bir süre boyunca tekrar eden, akılda kalıcı, vurucu bölümleri.

Rozet: Ses deliğinin çevresindeki süslemeli bölge

Tab (tablatür): Gitar ve benzeri çalgılara özgü bir notalama sistemi. Yatay çizgiler gitarın tellerini, çizgilerin üstüne yazılan numaralar gitarın perdelerini gösterir

Tirando: Desteksiz Çalış. Teli çaldıktan sonra parmağın boşta kalması durumu. Tirando tekniği arpej çalarken sıklıkla kullanılır.

Tuner: Akort Cihazı

Akort Cihazı

Akort Cihazı

İlk aklıma gelenleri yazdım, zamanla  yenilerini ekleyeceğim. Gitarı ilgilendiren müzik terimleri de listede yer alacak. Siz de merak ettiğiniz kelimeleri bana iletin, uygun olanları listeye ekleyelim. Açık Akort (open tuning): Gitarın tellerini, boş olarak çalındığında bir akor oluşturacak şekilde akortlamak. Örneğin; open G yani gitarı sol majör akoruna ayarlamak. Akor: 2 ya da daha fazla sesin aynı anda uyumlu bir şekilde tınlaması Akort: Gitarın tellerini doğru seslere ayarlamak. Akort Burgusu: Gitarın; telleri gevşetip sıkmaya yarayan  parçası Alternate Picking: Sıralı penalama. Telin üstten ve alttan olacak şekilde sırayla çalınması Apoyando: Destekli çalış. Teli çaldıktan…

Genel Bakış

Özet : Bu kaynağı faydalı buldunuz mu? Yıldız vererek değerlendirin.

Kullanıcı Oylaması: 3.93 ( 12 oy)

Hakkında Musa Çetiner

Uzun zamandır gitar dersi veriyorum, edindiğim tecrübeleri hazırladığım kitaplar ve buradaki yazılarımla paylaşıyorum. Umarım müzik ve gitarla ilgilenen herkes için faydalı olur.

Bir Yorum Yazın - Facebook - Twitter - Google Plus

x

Check Also

Gitar İle Popüler Şarkılar Yeni Baskı

Gitar İle Popüler Şarkılar’ın yeni baskısı çıktı detaylı bilgi için tıklayın

%d blogcu bunu beğendi: