Anasayfa » Genel » Klasik Gitar mı alsam? Akustik Gitar mı?

Klasik Gitar mı alsam? Akustik Gitar mı?

Gitar çalmak isteyenlerin kafasını en çok kurcalayan soruların başında gelir. Klasik gitar mı alsam, akustik gitar mı?

Bana kalırsa kafa karışıklığı yaratan durum klasik gitarın adından kaynaklanıyor. Klasik gitar denilince, gitar çalmaya yeni başlayacak insanların aklına ister istemez klasik müzik geliyor. Klasik gitarla sadece klasik müzik çalınabileceği, başka bir şey çalınamayacağı düşünülüyor. Durum böyle değil tabiki. Aşağıda bir karşılaştırma yaptım biraz faydası olur umarım.

KLASİK GİTAR AKUSTİK GİTAR
Akor Çalınabilir Evet Evet
Ritim Çalınabilir Evet Evet
Arpej Çalınabilir Evet Evet
Parmakla Çalınabilir Evet Evet ama tellerin ince ve metal olmasından dolayı zorluk yaşanır. Klasik gitar bu konuda bir adım öndedir
Penayla Çalınabilir Evet ama akustik gitar bu konuda bir adım öndedir. Akustik gitar tellerinin inceliği bu konuda ona avantaj sağlar Evet
Ses Rengi Yumuşak bir ses rengi vardır Metalik ve parlak bir ses rengine sahiptir
Teller Alt 3 teli plastik, üst üç teli ipeksi iplikler üzerine sarılmış metalden oluşmaktadır. Bütün telleri metaldir.
Müzik Türleri Genellikle klasik müzik, flamenko, popüler müzikler Genellikle blues, rock, country, popüler müzikler
Solak Gitarlar Tellerin yerini değiştirmeniz yeterli olacaktır çoğu zaman. Doğru olan, solaklar için üretilen bir klasik gitar almak ama seçenek çok çok az olacaktır İlk adımınız solaklar için üretilen akustik gitar bulmak olmalıdır. Eğer bulamazsanız tellerin yerini değiştirmeniz gerekecek fakat bir ustaya (luthier) götürmeniz gerekli çünkü üst eşiğin de değişmesi gerekiyor.

Yukarıdaki karşılaştırmaya başka maddelerde ekleyebiliriz ama bu kadar yeterli sanırım.

Tavsiyeler:

• Eğer müzik kurslarında grup gitar dersine katılacaksanız klasik gitar almanız daha mantıklı olacaktır. Çünkü çoğunlukla herkesin klasik gitarı olacaktır.

• Klasik müzik seviyorsanız ve çalmak istiyorsanız, klasik gitarı tercih etmelisiniz doğal olarak.

• Blues, rock v.b. müzikleri seviyorsanız ve çalmak istiyorsanız akustik gitar doğru bir tercih olacaktır

• İleride mutlaka elektro gitar çalacağım diyorsanız akustik gitarla başlayabilirsiniz.

Gitar çalmak isteyenlerin kafasını en çok kurcalayan soruların başında gelir. Klasik gitar mı alsam, akustik gitar mı? Bana kalırsa kafa karışıklığı yaratan durum klasik gitarın adından kaynaklanıyor. Klasik gitar denilince, gitar çalmaya yeni başlayacak insanların aklına ister istemez klasik müzik geliyor. Klasik gitarla sadece klasik müzik çalınabileceği, başka bir şey çalınamayacağı düşünülüyor. Durum böyle değil tabiki. Aşağıda bir karşılaştırma yaptım biraz faydası olur umarım. KLASİK GİTAR AKUSTİK GİTAR Akor Çalınabilir Evet Evet Ritim Çalınabilir Evet Evet Arpej Çalınabilir Evet Evet Parmakla Çalınabilir Evet Evet ama tellerin ince ve metal olmasından dolayı zorluk yaşanır. Klasik gitar bu konuda bir adım öndedir Penayla…

Genel Bakış

Özet : Bu anlatımı faydalı buldunuz mu? Yıldız vererek değerlendirin ve daha iyi yazılar yazmamızı sağlayın.

Kullanıcı Oylaması: 4.18 ( 14 oy)

Hakkında Musa Çetiner

Uzun zamandır gitar dersi veriyorum, edindiğim tecrübeleri hazırladığım kitaplar ve buradaki yazılarımla paylaşıyorum. Umarım müzik ve gitarla ilgilenen herkes için faydalı olur.

Bir Yorum Yazın - Facebook - Twitter - Google Plus

x

Check Also

Gitar İle Popüler Şarkılar Yeni Baskı

Gitar İle Popüler Şarkılar’ın yeni baskısı çıktı detaylı bilgi için tıklayın

%d blogcu bunu beğendi: