Anasayfa » Genel » Modlar

Modlar

Modlar; isimlerini eski Yunan medeniyetlerinden alan, *diyatonik yapıdaki müzik dizileridir. *Diyatonik: Tam ve yarım aralıklarla kurulmuş müzik dizileri. Modların temeli Antik Yunan'a kadar uzanır. Günümüzde kullanılan modlar ise orta çağda, kilise müzik adamları tarafından son haline getirilmiştir. Modları; doğu kültürüne ait makamların batı müziğine uyarlanmış halleri olarak düşünebiliriz. Bu uyarlamanın bir defada değil yüzyıllar içinde oluştuğunu gözönünde bulundurmalıyız. Aşağıda inceleyeceğimiz bazı modları çaldığınızda Türk müziğinde kullandığımız bazı makamlara benzediğini duyacaksınız. Ülkemizde  ya da Orta Doğu'daki kiliselerde yapılan ayinleri izlerseniz (youtube'da bulabilirsiniz), söylenen ezgilerin makamsal özellikler taşıdığını da farkedebilirsiniz. Modları bulmak aslında çok kolay, piyanodaki beyaz tuşları belli bir sırayla çalmamız…

Genel Bakış

Özet : Bu yazıyı yararlı bulduysanız yıldız vererek değerlendirin.

Kullanıcı Oylaması: 4.63 ( 6 oy)

Modlar; isimlerini eski Yunan medeniyetlerinden alan, *diyatonik yapıdaki müzik dizileridir.
*Diyatonik: Tam ve yarım aralıklarla kurulmuş müzik dizileri.

Modların temeli Antik Yunan’a kadar uzanır. Günümüzde kullanılan modlar ise orta çağda, kilise müzik adamları tarafından son haline getirilmiştir. Modları; doğu kültürüne ait makamların batı müziğine uyarlanmış halleri olarak düşünebiliriz. Bu uyarlamanın bir defada değil yüzyıllar içinde oluştuğunu gözönünde bulundurmalıyız. Aşağıda inceleyeceğimiz bazı modları çaldığınızda Türk müziğinde kullandığımız bazı makamlara benzediğini duyacaksınız. Ülkemizde  ya da Orta Doğu’daki kiliselerde yapılan ayinleri izlerseniz (youtube’da bulabilirsiniz), söylenen ezgilerin makamsal özellikler taşıdığını da farkedebilirsiniz.

Modları bulmak aslında çok kolay, piyanodaki beyaz tuşları belli bir sırayla çalmamız bunun için yeterli. Piyanoda Do notasından diğer Do notasına kadar olan 8 sesi çaldığımızda bir mod elde etmiş oluruz. Aynı işlemi diğer notalara da uygularsak başka modlarıda bulmuş oluruz. Şimdi modları birer birer inceleyelim.

Aşağıdaki açıklamalarda bazı modların benzediği makamları yazdım ama modu o haliyle çaldığımızda bahsettiğimiz makamın etkisini duyamayabilirsiniz. Çünkü makamlarda seyir konusu çok önemlidir. Örneğin; İyonyen modu ile Çargah makamının dizisi aynıdır ama bir Çargah taksim dinlediğinizde İyonyen moddaki majör tınıları duymazsınız.

T: Tam Aralık
Y: Yarım Aralık
Aralık nedir diye merak ederseniz sitede aratmanız yeterli, karşınıza konuyla ilgili yazılar gelecektir.

MODLAR

 

IONIAN  – İYONYEN

İyonyen modunun aralıkları  T-T-Y-T-T-T-Y şeklinde sıralanır. Major dizinin mod olarak karşılığıdır. Çargah makamı ile benzeşir.

IONIAN / İYONYEN

 

DORIAN – DORYEN

Doryen modunun aralıkları T-Y-T-T-T-Y-T şeklinde sıralanır. Hüseyni makamı ile benzeşir.

DORIAN / DORYEN

PHRYGIAN – FRİGYEN

Frigyen modunun aralıkları  Y-T-T-T-Y-T-T şeklinde sıralanır. Kürdi makamı ile benzeşir.

PHRYGIAN | FRİGYEN

LYDIAN – LİDYEN

Lidyen modunun aralıkları T-T-T-Y-T-T-Y şeklinde sıralanır.

LYDIAN | LİDYEN

MIXOLYDIAN – MİKSOLİDYEN

Miksolidyen modunun aralıkları T-T-Y-T-T-Y-T şeklinde sıralanır.

MIXOLYDIAN | MİKSOLİDYEN

AEOLIAN – EOLYEN

Lidyen modunun aralıkları T-Y-T-T-Y-T-T şeklinde sıralanır. Doğal minör dizisinin mod olarak karşılığıdır.

AEOLIAN | EOLYEN

LOCRIAN – LOKRİYEN

Lokriyen modunun aralıkları Y-T-T-Y-T-T-T şeklinde sıralanır.

LOCRIAN | LOKRİYEN

 

Modlar; isimlerini eski Yunan medeniyetlerinden alan, *diyatonik yapıdaki müzik dizileridir. *Diyatonik: Tam ve yarım aralıklarla kurulmuş müzik dizileri. Modların temeli Antik Yunan'a kadar uzanır. Günümüzde kullanılan modlar ise orta çağda, kilise müzik adamları tarafından son haline getirilmiştir. Modları; doğu kültürüne ait makamların batı müziğine uyarlanmış halleri olarak düşünebiliriz. Bu uyarlamanın bir defada değil yüzyıllar içinde oluştuğunu gözönünde bulundurmalıyız. Aşağıda inceleyeceğimiz bazı modları çaldığınızda Türk müziğinde kullandığımız bazı makamlara benzediğini duyacaksınız. Ülkemizde  ya da Orta Doğu'daki kiliselerde yapılan ayinleri izlerseniz (youtube'da bulabilirsiniz), söylenen ezgilerin makamsal özellikler taşıdığını da farkedebilirsiniz. Modları bulmak aslında çok kolay, piyanodaki beyaz tuşları belli bir sırayla çalmamız…

Genel Bakış

Özet : Bu yazıyı yararlı bulduysanız yıldız vererek değerlendirin.

Kullanıcı Oylaması: 4.63 ( 6 oy)

Hakkında Musa Çetiner

Uzun zamandır gitar dersi veriyorum, edindiğim tecrübeleri hazırladığım kitaplar ve buradaki yazılarımla paylaşıyorum. Umarım müzik ve gitarla ilgilenen herkes için faydalı olur.

Bir yorum

  1. Merhabalar Ben yoruldum hayat notalari için teşekkürler ancak BEN piyanoda calacagim klipte olduğu gibi peki fa anahtarında ki notalar ı göremedim nasıl calacagim sevgiler Ellerinize sağlık

Bir Yorum Yazın - Facebook - Twitter - Google Plus

x

Check Also

Akor Nedir? - 2

Akor Nedir? – 2

Daha önceki yazımızda (buradan ulaşabilirsiniz) Do Majör dizisinden yola çıkarak bir Do Majör ( C ...

%d blogcu bunu beğendi: