Anasayfa » Genel » Aralıklar – 3
Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net

Aralıklar – 3

Aralıklar konusuna üçlü ve daha büyük aralıklarla devam ediyoruz. Öncelikle aralıkların isimlerinin tam olarak yazıldığı listeyi inceleyelim Birli Aralık (unison) İkili Aralıklar: Küçük İkili - Büyük İkili Üçlü Aralıklar: Küçük Üçlü - Büyük Üçlü Dörtlü Aralıklar: Tam Dörtlü - Artık Dörtlü Beşli Aralıklar: Eksik Beşli - Tam Beşli Altılı Aralıklar: Küçük Altılı - Büyük Altılı Yedili Aralıklar: Küçük Yedili - Büyük Yedili Sekizli Aralık (oktav) Yukarıdaki aralık listesi  işitsel olarak hazırlanmış durumda. İşitsel ne demek? Eğitimli bir kulak piyanoda bu aralıkları duyduğunda kaçlı aralık olduğunu bilir. Teorik olarak ise örneğin; nota yazımında birli aralık kendi içinde artık birli ve unison ya da…

Genel Bakış

Özet : Bu yazıyı yararlı bulduysanız yıldız vererek değerlendirin.

Kullanıcı Oylaması: 3.97 ( 26 oy)

Aralıklar konusuna üçlü ve daha büyük aralıklarla devam ediyoruz.

Öncelikle aralıkların isimlerinin tam olarak yazıldığı listeyi inceleyelim

Birli Aralık (unison)
İkili Aralıklar:
Küçük İkili – Büyük İkili
Üçlü Aralıklar: Küçük Üçlü – Büyük Üçlü
Dörtlü Aralıklar: Tam Dörtlü – Artık Dörtlü
Beşli Aralıklar: Eksik Beşli – Tam Beşli
Altılı Aralıklar: Küçük Altılı – Büyük Altılı
Yedili Aralıklar: Küçük Yedili – Büyük Yedili
Sekizli Aralık (oktav)

Yukarıdaki aralık listesi  işitsel olarak hazırlanmış durumda. İşitsel ne demek? Eğitimli bir kulak piyanoda bu aralıkları duyduğunda kaçlı aralık olduğunu bilir.
Teorik olarak ise örneğin; nota yazımında birli aralık kendi içinde artık birli ve unison ya da ikili aralık küçük, büyük, eksik, artık ikili olarak ayrılabilir fakat artık birli ile küçük ikilinin duyuluşu aynıdır.

Şimdi yukarıdaki listeyi teker teker, piyano tuşları üzerinde ve nota olarak görelim. Ses dosyalarını da dinlemeyi ihmal etmeyin

Birli Aralık (Unison)

Birli aralığı piyano üzerinde armonik olarak çalamayız ama melodik olarak çalabiliriz. Bir notayı çalıp arkasından aynı notayı tekrar çalarsak birli aralık elde edilmiş olur. Armonik olarak ise şöyle düşünebiliriz. İki gitar aynı anda aynı notayı çalarsa birli aralık oluşur.

Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net

İkili Aralık

Küçük İkili: Aralarında yarım ses ilişkisi bulunan aralıklardır.
Büyük İkili: Aralarında tam ses ilişkisi bulunan aralıklardır.

Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net

Üçlü Aralık

Küçük Üçlü: Bir tam ses ve bir yarım sesin toplamından oluşan aralıklardır. Başka bir deyişle, aralarında bir büyük ikili+bir küçük ikili uzaklık bulunan aralıklardır.
Büyük Üçlü: Aralarında 2 tam ses yani iki büyük ikili uzaklık bulunan aralıklardır.

Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net

Dörtlü Aralık

Tam Dörtlü: Aralarında 2 tam+1 yarım ses uzaklık bulunan aralıklardır.
Artık Dörtlü: Aralarında 3 tam ses uzaklık bulunan aralıklardır.

Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net

Beşli Aralık

Eksik Beşli: Aralarında 3 tam ses uzaklık bulunan aralıklardır. Dolayısıyla duyuluş olarak artık dörtlüden bir farkı yoktur.
Tam Beşli: Aralarında 3 tam+1 yarım ses uzaklık bulunan aralıklardır.

Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net

Altılı Aralık

Küçük Altılı: Aralarında 4 tam ses uzaklık bulunan aralıklardır.
Büyük Altılı: Aralarında 4 tam+1 yarım ses uzaklık bulunan aralıklardır.

Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net

Yedili Aralık

Küçük Yedili: Aralarında 5 tam ses uzaklık bulunan aralıklardır.
Büyük Yedili: Aralarında 5 tam+1 yarım ses uzaklık bulunan aralıklardır.

Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net

Sekizli Aralık (oktav)

Aralarında 6 tam ses uzaklık bulunan aralıklardır.

Müzikte Aralıklar | Gitaregitim.net
Aralıklar konusuna üçlü ve daha büyük aralıklarla devam ediyoruz. Öncelikle aralıkların isimlerinin tam olarak yazıldığı listeyi inceleyelim Birli Aralık (unison) İkili Aralıklar: Küçük İkili - Büyük İkili Üçlü Aralıklar: Küçük Üçlü - Büyük Üçlü Dörtlü Aralıklar: Tam Dörtlü - Artık Dörtlü Beşli Aralıklar: Eksik Beşli - Tam Beşli Altılı Aralıklar: Küçük Altılı - Büyük Altılı Yedili Aralıklar: Küçük Yedili - Büyük Yedili Sekizli Aralık (oktav) Yukarıdaki aralık listesi  işitsel olarak hazırlanmış durumda. İşitsel ne demek? Eğitimli bir kulak piyanoda bu aralıkları duyduğunda kaçlı aralık olduğunu bilir. Teorik olarak ise örneğin; nota yazımında birli aralık kendi içinde artık birli ve unison ya da…

Genel Bakış

Özet : Bu yazıyı yararlı bulduysanız yıldız vererek değerlendirin.

Kullanıcı Oylaması: 3.97 ( 26 oy)

Hakkında Musa Çetiner

Uzun zamandır gitar dersi veriyorum, edindiğim tecrübeleri hazırladığım kitaplar ve buradaki yazılarımla paylaşıyorum. Umarım müzik ve gitarla ilgilenen herkes için faydalı olur.

6 yorum

  1. Merhabalar artık 4 lu ve eksik 5li nasıl hesaplanır anlayamadım Rica etsem anlatır mısın ix

    • Merhaba, sorunuz gözümden kaçmış, geç cevap için kusura bakmayın.

      Artık dörtlü ve eksik beşli duyuluş olarak aynıdır.

      Tam dörtlü aralığa bir yarım ses daha eklersek artık dörtlü oluşur. Örneğin; Do ve Fa# aralığı artık dörtlüdür. Tam dörtlü aralığı 2 tam ve bir yarım aralıktan oluşurken, artık dörtlü aralığı 3 tam aralıktan oluşur.

      Tam beşli aralıktan bir yarım ses eksiltirsek eksik beşli aralığı elde ederiz. Do Sol aralığı tam beşlidir, Sol sesini yarım ses kalınlaştırıp Sol bemol olarak düşünürsek Do Sol bemol aralığı eksik beşli oluşturmuş olur.

  2. Do diyez fa aralığı nasıl bir aralıktır.

    • Musa Çetiner

      Do# Fa aralığı duyuluş olarak büyük üçlü bir aralıktır ama adlandırılırken eksik dörtlü denilebilir.

  3. Kucuk altili ve buyuk altili nasil oluyo.C6: C E G A buyuk6 li….Cm6: C Eb G Ab kucuk altili mi oluyor.

    • C A Büyük altılı
      C Ab Küçük altılı olur.

      Sorunuzda yazdığınız C E G A sesleri ise büyük altılı değil C6 (do majör altılı) akorunun sesleri.

      Aralık ve akor kavramları birbirinden farklıdır. Aralık 2 ses arasındaki uzaklığı belirtir, aralıklar birleşerek akorları meydana getirirler.

Bir Yorum Yazın - Facebook - Twitter - Google Plus

x

Check Also

Akor Nedir? - 2

Akor Nedir? – 2

Daha önceki yazımızda (buradan ulaşabilirsiniz) Do Majör dizisinden yola çıkarak bir Do Majör ( C ...

%d blogcu bunu beğendi: