Musescore 2.0

Musescore; nota yazmak için kullanabileceğiniz bedava bir yazılım. Bedava kelimesini özellikle belirttim çünkü parayla satılan rakipleriyle aynı işi hakkını vererek yapıyor. Yıllarca Sibelius kullanan beni de kolumdan tutup kendisine çekmeyi başardı Musescore.

Aslında Musescore’u daha önce de denemiştim fakat o zamanlar sanırım yazılım yeni ortaya çıkmıştı ve hiç hoşuma gitmemişti, çok eksik yanları vardı. Fakat son sürümüyle beraber bütün o eksiklikler düzeltilmiş ve şu an Sibelius’u aratmıyor bana. Her programda olduğu gibi Musecore için de bir alışma süresi gerekiyor. Nota yazma programlarına aşinaysanız zorlanmazsınız sanırım.

İnternette arama yaptığınızda musescore.org ve musescore.com olarak iki ayrı adres göreceksiniz.

musescore.org adresinden yazılımı indirebilirsiniz. Bunun yanında programı nasıl kullanacağınıza ait Türkçe altyazılı videoları da izleyebilirsiniz. Bazı videolar tam çevrilmemiş ama yine de iş görüyorlar.

musescore.com adresinde ise programla yazılmış notalara ulaşabilirsiniz. Dilerseniz buraya kendi yazdığınız notaları da yükleyebilirsiniz. Burada şöyle bir durum var; bedava üyeliğiniz varsa en fazla 5 nota yükleyebiliyorsunuz, yıllık belli bir ücret ödeyerek ise pro üye olabilirsiniz o zaman sınırsız nota yükleyebiliyorsunuz. Peki niye pro üye olasınız? Ben oldum çünkü artık yazdığım notaları musescore.com adresine yüklüyorum ve oradaki player desteğini siteme ekleyebiliyorum. Bu sayede siz de yazdığım notaları hem görüp hem de dinleme imkanına kavuşmuş oluyorsunuz.

Pro üyeliğin musescore yazılımıyla hiç ilgisi yok. Üye olsanız da olmasanız da musescore’u özgür olarak kullanabiliyorsunuz. Sanırım o yüzden musescore.org ve musescore.com olarak iki ayrı adres belirlemişler

Musescore.com adresine yüklenen notaları bilgisayardan veya akıllı cihazlarınızdan dinleyebilirsiniz. Akıllı cihazlara ayrıcalık tanındığını belirtmek isterim. Musescore uygulamasını yükleyip seçtiğiniz notayı dinleyebiliyorsunuz ve bazı özelliklerini değiştirebiliyorsunuz. Örneğin notayı transpoze edebiliyorsunuz. Bu özelliği web sayfası üzerinden kullanamıyorsunuz.

Musescore Türkçe’nin de dahil olduğu bir çok dili destekliyor fakat Türkçe konusunda biraz daha çalışmaları gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.