Perdesiz Gitar Nedir?

Perdesiz Gitar Nasıl Çalınır? Diğer Gitarlardan Farkı Nedir? E-Bow Nedir?

Perdesiz Gitar Nedir?

Perdesiz gitar adından da anlaşılacağı üzere perdesi olmayan gitar anlamına gelir. Daha doğrusu perde demiri olmayan gitar demek daha doğru olur aslında, kısaltarak perdesiz gitar diyoruz. İngilizcede aynı gitarın adı Fretless Guitar olarak geçiyor. Fret; gitarda notaların yerini belirlemeye yarayan demirlere verilen isim.

Perdesiz gitarda notaların yerleri perde demirleriyle belirlenmediği için doğru notayı bulmak için müziksel işitmemizin (kulağımızın) iyi olması gerekiyor. Standart bir gitarda Do notasına bastığımızda perdenin ilerisine de bassak biraz geriye de bassak Do sesini elde ederiz. Çünkü perde demirleri sayesinde Do sesinin alanı belirlenmiştir. Perdesiz gitarda ise Do notasının yerini doğru tahmin edip tam o noktaya basmamız gerekli, biraz ileri ve biraz geri basmak komalı bir Do sesi elde etmemize sebep olur. Koma nedir merak ediyorsanız bu yazıya bir göz atın

Perdesiz Gitarın Tınısı

Perdesiz gitarın tınısı perdeleri olmadığı ve benzer teller kullandıkları için uda çok benzer. Hatta çoğu kişi ilk anda perdesiz gitarla ve ud sesini birbirinden ayıramaz. Perdesiz gitarla Türküleri ve Klasik Türk Müziği eserlerini çalmak daha doğrusu bu müziklere ait tınıları, çalış dinamiklerini elde etmek perdeli gitarlara göre daha kolay. Zaten içinde koma olan eserler çalıyorsak perdesiz gitar veya mikrotonal gitarlar ilk tercihimiz olmalı

Nasıl Perdesiz Gitar Sahibi Olurum?

İlk tercihimiz olmalı fakat nasıl? Perdesiz gitar standart gitarlar gibi her müzik dükkanında bulabileceğimiz çalgılar değil. Genelde perdesiz gitarlar özel sipariş olarak yaptırılıyor yani bir çalgı yapımcısına gidip perdesiz gitar yaptırmanız gerekebilir. İki durumda da fiyatlar biraz yüksek olacaktır.

Bir diğer seçenek ise elinizdeki standart gitarı perdesiz gitara çevirmek/çevirtmek olacaktır ki çok tercih edilen bir yöntem. Bu işi kendiniz de yapabilirsiniz fakat biraz uğraşmanız gerekebilir. Ben basitçe anlatayım, uygulaması bu kadar basit olmayabilir.

Perdeli gitarı perdesize çevirmek için önce perde demirlerini söküyoruz, sonra ortaya çıkan boşlukları dolgu malzemesiyle kapatıyoruz. Teller yüksekte kalacağı için üst ve alt eşiği alçaltıyoruz. Eliniz bu işlere yatkınsa ve uğraşacak zamanınız varsa deneyebilirsiniz. Ben sizin yerinizde olsam bir çalgı yapımcısına götürüp perdeli gitarı perdesiz gitara dönüştürürüm, uygun bir fiyata yaptırabilirsiniz.

Perdesiz Gitar ve Erkan Oğur

Günümüzde perdesiz gitar kültürü ülkemizde eskiye nazaran çok yaygın. Perdesiz gitarın bu kadar yaygın olmasını sağlayan bir tek isim var o da Erkan Oğur. Kendisi perdesiz gitarın mucidi olarak anılıyor. Erkan Oğur perdesiz gitarı “sonsuz perdeli gitar” olarak tanımlamış. Çok uzun yıllardır hem kendi albümlerinde hem de diğer sanatçıların şarkılarında perdesiz gitarıyla yer alıyor. Hemen aklıma gelen iki şarkı Mazhar Fuat Özkan – Güllerin İçinden ve Mustafa Sandal’ın Beni Ağlatma şarkısı. Günümüzde Erkan Oğur’un açtığı yolda ilerleyen çok sayıda perdesiz gitar icracısı var, internet ortamında biraz aramanız yeterli.

E-Bow Nedir?

Perdesiz gitar ülkemizde klasik gitar ve elektro gitar formunda çok yaygın olarak kullanılıyor. Çalarken yine parmaklarımızı ve penayı kullanıyoruz. Parmak ve pena dışında bir de E-Bow adı verilen bir cihazı kullanarak da perdesiz (perdeli gitar da) çalabiliriz.

E-Bow Nedir?
E-Bow Nedir?

E-Bow titreşim üreten bir cihaz. Bu  cihazın titreşim veren kısmını gitarın tellerine yaklaştırdığımızda gitarın telleri de titreşiyor ve ses üretilmiş oluyor. Fakat bunun için perdesiz elektro veya perdesiz bas gerekiyor. Daha doğrusu tellerin tamamen metal olması gerekiyor. Çıkan ses ise Ney sesine çok benziyor. Eğer bu cihazı iyi kullanan bir gitaristi dinlerseniz dinlediğiniz sesin ney sesi olduğuna ikna olabilirsiniz. Youtube videolarında perdesiz gitar ve E-bow olarak aratmanızı tavsiye ederim.

Şimdilik yazacaklarım bu kadar. Sizin de yorumlarınızla bu yazıyı daha da genişletebilir ve geliştirebilirim, yorumlarınızı ihmal etmeyin lütfen. Teşekkürler

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.